WordPress websites: 30% van het internet

Iedereen heeft er wel eens van gehoord: WordPress. Een CMS welke begon als blog platform is ondertussen uitgegroeid tot de grootste speler op internet. Niet alleen blogs draaien op WordPress, maar ook volledige websites (tadaaaa: zie deze website). Zo draait na een onderzoek van w3techs nu iets meer dan 30% van het internet op WordPress.

Voordelen

Multifunctioneel

WordPress is ontzettend goed aan te passen naar ieders wensen. Wil je een webshop? Kijk eens naar de mogelijkheden van WooCommerce. Wil je een forum? Kijk eens naar bbPress of BuddyPress. Gewoon een nieuwe website nodig? Maak een keuze uit de honderden, dan niet duizenden thema's die aangeboden worden voor niets of voor een prikkie. 

Gemak

De reden dat ik websites in WordPress maak is simpel. Het is makkelijk en iedereen kan de basis leren om de website zelf te onderhouden. Wanneer de site eenmaal staat gaan we samen zitten en leer ik je in een uurtje hoe je de website moet updaten en kan aanpassen. Zo zorg ik er voor dat je niet helemaal afhankelijk bent van de bouwer, maar meer zelf kan.

SEO

Er is niets zo gemakkelijk als zoekmachine optimalisatie in WordPress. Althans, het stukje content dan. WordPress heeft vele plugins welke jou helpen in je SEO. Voorbeelden zijn Yoast of, de plugin waar mijn voorkeur naar uit gaat, All in One SEO Pack (beide hebben een gratis variant). Deze plugins geven jou alle handvatten om je content te optimaliseren. Natuurlijk geeft dit geen garantie, waar SEO Content niet zomaar een stukje tekst is welke opeens geweldig is door deze plugins. Dat is het verschil tussen een specialist en een plugin.

Beveiliging

WordPress werd nog wel eens afgeschilderd als gevoelig voor hackers en malware. Dit klopt ook als je de site niet onderhoudt. Het CMS is een constant evoluerend iets. Je dient constant bij te houden of er updates zijn en deze door te voeren. Zo voorkom je dat er achterdeuren open blijven staan voor de hackers en malware. Ook zijn er tegenwoordig plugins om de beveiliging te verhogen van je WP website.

Responsive

Het is geen gegeven dat een website op WordPress responsive is. Echter is het CMS er helemaal klaar voor. Responsive houdt in dat je website zich schaalt naar de grootte van het scherm. Geen vaste waarden die bepalen hoe je website zich schaalt, maar een "natuurlijke" wijziging aan de hand van het scherm. In veel andere systemen wordt er nog gebruik gemaakt van vaste schalen. Zo moet er dan ingegeven worden wanneer een site schaalt. Maar stel nou dat je net boven deze ingegeven waarde valt met je scherm? Dan heb je dus een te grote pagina met een te klein scherm. Je kunt dit proberen door rechts boven tussen het kruisje en het streepje op de schermpjes te klikken. Als je de grootte van de browser aanpast, zie je dat mijn website zich automatisch mee-schaalt.

Nadelen

De nadelen worden steeds kleiner. Natuurlijk is het zaak dat je regelmatig update. Dit zorgt er voor dat eventuele achterdeuren gesloten worden en verkleint het risico op infectie door malware. Het grootste nadeel vind ik zelf de overvloed aan alles. Overal is een plugin voor, opties te over, maar is dit nu echt ideaal? Nou... Nee. Het is zaak dat je de WP website niet helemaal vol gaat stuwen met plugins. Deze zorgen er natuurlijk voor dat je site doet wat jij wilt dat hij doet, maar zorgen er ook voor dat hij traag wordt. Meer plugins betekent meer code, meer code betekent minder snelheid. Laat je daarom niet verleiden om zomaar alles er in te pluggen, maar bedenk eerst of er een andere optie is.

30 % draait er op

Laat dat even inzinken: 30%. Er zijn ongeveer 1 miljard websites. Dat is dus zoveel: 1.000.000.000 websites. Daarvan draait 30 procent op WordPress. Dat is dus zoveel: 300.000.000. Eigenlijk mag je er vanuit gaan dat wanneer iets veel gebruikt wordt, betrouwbaar is. Op zich logisch, anders wordt het niet zoveel gebruikt. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *